fredag 13 juli 2007

Den enskilda kan påverka

Miljön är viktig för oss alla! Att det störtregnat, stormat och varit varmare än vanligt beror på människans påverkan på miljön.

Alla vi kan dra vårt strå till stacken! Vi kan och måste tänka ekologiskt. Man kan spara miljön i nästan vad som helst utan att bli av med normal levnadsstandard. Det kräver bara lite tänkande, en liten insats och lite initiativtagande! Det är inget fel i att sänka levnadsstandarden lite grand heller om det gynnar miljön!

Finland är rikt på naturtillgångar. Vi brukar jord och producerar livsmedel i det nordligaste jordbrukslandet i världen. För oss är naturen också en viktig plats för avkoppling.

Finland har redan ett rykte om att ha rena råvaror. Nästa steg kunde vara att börja producera ekologiskt. Produkterna skulle lätt kunna säljas vidare till europeiska länder. Tänk! Hela Åland eller hela Finland ekologiskt!

Är inte vårt lilla jordklot värt dessa små insatser från oss alla? Är inte våra barn och barnbarn värda det? Vi får inte vara själviska, vi måste värna om vår miljö. Många säger att det är dyrt. Jo, jag förstår det och poängen är just där.

Om fler producerar ekologiskt så blir det också billigare. Hur många ensamstående föräldrar skulle handla ekologiskt om de hade råd? Unga människor tänker ofta ekologiskt och de handlar gärna ekologiskt om de har råd!

De som har råd kan påverka så att utvecklingen går åt rätt håll! Den lilla enskilda människan kan påverka! Förnybara naturtillgångar är vägen till välbefinnande, det är klart! Många bäckar små blir som bekant en stor å!

Inga kommentarer: